Nemesis Adalet, Ceza ve Ödül
Gerçek Adı : Hande Mesaj : 10 Irk : Tanrıça
| Konu: Nemesis Salı Tem. 06, 2010 12:44 am | |
| “Herhangi kötü ya da yakışıksız bir davranışı olan kişi, öteki tanrıların öfkesini üstüne çekerdi. Fakat bu tanrısal öfkeyi simgeleyen kişileştirilmiş tanrı gücü Nemesis’ti. Nemesis her ölçüsüzlüğün ya da aşırılığın sonunda felaket getiren bir yazgının simgesiydi.”
Hayatın bize gösterdiklerinden mutlaka ders çıkartırız; olumlu veya olumsuz olsa da. O ana göre yönlendiririz hayatımızın devamını, kurgular planlar ve zamanı geldiğinde hepsini kusursuz bir şekilde gerçekleştiririz. O da böyle bir karar vermişti. Dünyanın acizliğini ve insanların zayıflığını görüp bunu değiştirebileceğine inandı. Düzeltecekti; bütün sahtekarlıkları, enayilikleri, ölçüsüzlüğü ortadan kaldıracaktı. İntikam alacaktı.
Kapkaranlık bir Gece’de meydana getirildi tanrıların öfkesi Nemesis, Nyx ve Erebus tarafından. Başlangıçta sadece normal bir tanrıçaydı, haklıların tarafını tutan. Giderek kötülükle birlikte anılmaya başlandı adı; acımasız, merhametsiz olarak. Ölçüsüz, adaletsiz hareket eden her kimseyi üzerine çekmeye başladı O, cezalandırmak ve intikam almak için elinden ne geliyorsa yaptı. Ona göre her kötülük cezalandırılmalı, Nemesis’in gazabını çekmeliydi. Nemesis her ölçüsüzlüğün ya da aşırılığın sonunda felaket getiren bir yazgının simgesiydi. Ayrıca güzelliğiyle de dillere destandır Nemesis; zamanında Zeus ona tutulmuş, tanrıça elinden ne geliyorsa yapmış ve ondan kaçmak için kaz kılığına girmişti. Ama bu tanrıların tanrısı Zeus’u durdurur mu? Kuğu olarak gelip Nemesis’i bulmuş ve onunla birleşmişti. Bu ilişkinin sonucunda Helene ve Dioskurlar meydana geldi.
Nemesis, eşyanın düzenini belirleyen ücretten çok, doğru va hakkaniyetli olan bir paylaşım sisteminin de simgesidir, daha net bir deyimle doğru paylaşımın kendisidir. Bütün dünyanın bir düzen içerisine girip ölçülü bir şekilde yaşanması için elinden geleni ardına koymaz. O, daima kötülüğün karşısındadır; ama bu iyiliğin yanında olduğu anlamına gelmez. Adaletin sağlanması için, tek yol intikam almaktır. Kendine ve şansa aşırı güvenenleri cezalandırır; hakedenleri de gerektiği kadar ödüllendirir. Yaşadıkları ve yaptıkları uygulamalar sonucunda, cezanın adilane kısmıyla ilgili olduğu kadar aynı zamanda bir ödül tanrıçası olarak bilinir. Bu yaklaşım adaletin tanrıçası ünvanını kazandırır Nemesis'e. Dünyada adaleti koruyan, haklıyı haksızdan ayıran bir adalet tanrıçası olarak da kabul edilir.
Öyle biri ki o, Nemesis; büründüğü şekil ile o anki işini belli eder. Cazalandırmayı temsil ediyorsa, kılıç veya kamçı taşır; ılımlılığı tasvir ediliyorsa, cetvelledir ya da bir parmağı dudağındadır; müdahele hızını temsil ediyorsa kanatlıdır veya grifonların çektiği arabayla dolaşır. | |
| |
|